1. Jul 2023

Julij je mednarodni mesec brez plastike

Na pobudo fundacije The Plastic Free July je julij mednarodni mesec brez plastike.

Cilj je spodbuditi vse, da ta mesec, še bolje pa vse leto, ne kupujejo ali ponujajo izdelkov, ki so izključno iz plastike, jo vsebujejo ali so oviti vanjo, ker so ti zelo obremenjujoči za okolje.

Največja težava je, da del odpadkov konča neposredno v naravi: na travnikih, cestah, v gozdovih, rekah in morjih, kar vpliva na zdravje vseh živih bitij in povzroča škodo gospodarstvu. Med odpadki, ki ležijo na obalah, je največ plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. Jedilni pribor, plastenke, cigaretni ogorki in vatirane palčke predstavljajo skoraj polovico vseh odpadkov v morju. Plastika v naravi razpada na mikrodelce, ki se z dežjem spirajo v podtalnico ali z rekami v morje. Med razpadanjem se izločajo strupene kemikalije, ki preidejo v našo hrano in pitno vodo. Od tod izvirajo tudi vse glasnejša svarila pred mikroplastiko.

Posledice današnjih navad, ko plastično embalažo enkrat uporabimo, nato pa zavržemo, je mogoče videti na obalah po vsem svetu . To so obenem vzroki, da je bilo v akcijskem načrtu EU za krožno gospodarstvo ravnanje s plastiko opredeljeno kot ena izmed prednostnih nalog. Najboljša in najučinkovitejša rešitev pa je seveda preprečiti, da bi v oceane zašlo še več plastike.

Vir: https://obcina-ankaran.si/, https://www.plasticfreejuly.org/
Vir foto: Pixabay

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


25. Sep 2023

Rekordna udeležba na 12. konferenci komunalnega gospodarstva

V znanem okolju Kongresnega centra Olimia je minuli konec tedna potekala 12. konferenca komunalnega gospodarstva z osrednjo temo Komunala v…

PREBERITE VEČ

25. Sep 2023

O dimnikarskih storitvah pred začetkom kurilne sezone – novinarska konferenca

Nova kurilna sezona, ki vpliva na kakovost zraka je pred nami. Kakšno je onesnaženje v zraku, ki ga dihamo in…

PREBERITE VEČ

15. Sep 2023

Javni poziv Ekosklada za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte

Eko sklad je objavil javni poziv za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte, in…

PREBERITE VEČ