ENKRATNO JE STVARI UPORABLJATI VEČKRATNO


Količina odpadkov še vedno vsak dan raste. Zato spodbujamo ponovno uporabo med prebivalci, usmerjamo še uporabne dobrine tja, kjer so najbolj potrebne in preprečujemo, da še vedno uporabne stvari, ki sodijo v Centre ponovne uporabe in zbirne centre, pristanejo v črnih zabojnikih in na odlagališčih. Bodimo premišljeni ter do sebe in okolja odgovorni potrošniki.

Spodbujamo


ponovno uporabo – podarjanje, prodajo ali zamenjavo predmetov, ki jih občani ne
potrebujejo več, in spodbujanje, da tudi sami uporabljajo stvari iz druge roke;

zmanjševanje količine zavržene hrane;

usmerjanje še uporabnih dobrin tja, kjer jih družba najbolj potrebuje;

preprečevanje, da bi v črnem zabojniku in na odlagališču pristale stvari, ki spadajo v
center ponovne uporabe ali v zbirni center;

premišljeno in do sebe, okolja in denarnice odgovorno potrošništvo.

PONOVNA UPORABA


Ponovna uporaba ni zgolj enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

Premislite. Že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.

Predelajte. Preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.

Ponovno uporabite.
Uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Tisto, česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Spodbujamo vas, da premislite, ali za staro posteljnino, čevlje ali gospodinjski aparat, ki ste ga nadomestili z novim, res ni druge možnosti, kot da jih zavržete. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu.

KAM S STVARMI, KI JIH NE POTREBUJETE VEČ


Premajhna oblačila, smuči in električni mešalnik, ki ga niste uporabljali že leta. Pasji povodec, deset let staro kolo, kuhinjski stoli, stari izvodi Cicibana… Za vas so te stvari brez vrednosti in bi jih brez težav lahko odložili med odpadke.

Kaj pa, če jih nekdo potrebuje in bi jih lahko koristno uporabil?

1.

Bolšji sejem, oglasniki, sejem starin in podarjanje
Ljudje potrebujejo ali si želijo vse mogoče – od orodja in volne do rastlin ali lopate. Vse to lahko za kak evro prodate na lokalnem bolšjem sejmu, seveda pa lahko za vas odvečne stvari na ogled postavite in prodate tudi s pomočjo spletnih oglasnikov. Če imate starine, jih lahko ponudite obiskovalcem sejmov starin, ki so v mestih pogosti ob vikendih, ali pa jih ocenite v najbližji starinarnici. Vzmetnico, štedilnik, še zapakiran laminat ali zbirko starih revij lahko kadarkoli podarite, svoje daritvene ponudbe pa lahko posredujete tudi na radijske postaje in v uredništva mnogih revij in časopisov.

2.

Posredovalnica rabljenih predmetov
Posredovalnice rabljenih predmetov z veseljem sprejemajo predmete, ki so pri vas že odslužili svoj namen. Predmete s prodajo po nizkih, simbolnih cenah vključijo v ponoven obtok.

3.

Dobrodelne organizacije, materinski domovi, varne hiše in zavetišča za brezdomce ter zavetišča za živali
Rabljena oblačila, obutev, posteljnina, kuhinjska posoda in otroška oprema ter igrače so dobrodošla pomoč številnim ustanovam. Ker v le-teh včasih nimajo prostora za shranjevanje, prav tako pa je tudi škoda, da bi stvari stale, medtem ko bi jih nekje drugje zares potrebovali, je morda še najbolje, da najprej pokličete v posamezno ustanovo in se dogovorite za prevzem. Informacije o materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in dnevnih centrih za brezdomce dobite na vsakem Centru za socialno delo. V zavetiščih za živali z veseljem sprejmejo odeje in brisače ter povodce, ovratnice, hrano in igrače. Za prevzem se predhodno dogovorite z osebjem v zavetišču.

4.

Centri ponovne uporabe
Uporabne predmete, ki jih ne potrebujete več, pohištvo, opremo za dom, računalniško opremo, gospodinjske aparate, igrače, športno in otroško opremo, knjige lahko predate lokalnim centrom ponovne uporabe. V njih ponujajo in odvzemajo skoraj vse, kar najdete tudi na bolšjih sejmih in v starinarnicah. Naprodaj so tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost – na primer omarica za čevlje, ki je bila v prejšnjem življenju igralni avtomat. V centrih ponovne uporabe stari, odvečni ali poškodovani predmeti zaživijo novo življenje in za simbolično ceno razveselijo nove lastnike. Za podatke o najbližjem centru ponovne uporabe v vašem lokalnem okolju kontaktirajte vaše komunalno podjetje.

NAJBOLJŠI ODPADEK JE TISTI, KI GA NI.


Ločevanje odpadkov lahko je pomembno, še boljše kot to pa je, da poskusimo preprečiti njihovo nastajanje!
To lahko storimo z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju.

V TRGOVINI

Napišite si nakupovalni seznam stvari, ki jih res potrebujete Izbirajte izdelke s čim manj embalaže

Izogibajte se nakupovanju pakiranega sadja in zelenjave ter indvividualno pakiranih živil

Količino nakupov prilagodite svojim potrebam

Bodite pozorni na rok uporabe, še posebej pri hitro pokvarljivih izdelkih

Premislite ali izdelek res potrebujete

Shranite račun in poskusite neposrečen nakup zamenjati

DOMA

pijte vodo iz pipe

za na pot si nalijte vodo v bidon ali stekleničko za večkratno uporabo

Kadar je mogoče, skušajte uporabljati naprave, ki jih lahko priključite na električno omrežje. Če aparat zahteva uporabo baterij, se odločite za takšne, ki jih lahko ponovno napolnite.

izogibajte se izdelkom za enkratno uporabo

kompostirajte biološko razgradljive odpadke, ki ga lahko uporabljate na domačem vrtu in pri presajanju rož.

V SLUŽBI

tiskajte obojestransko in le dokumente, ki jih zares potrebujete

izogibajte se lončkom za enkratno uporabo iz kavnih avtomatov ter avtomatov za vodo. Namesto tega raje uporabljate steklene kozarce in skodelice.

ko si v službo prinesete doma pripravljen obrok, hrano shranite v posode za večkratno uporabo in se izogibajte plastičnim posodam za enkratno uporabo, aluminijastim ter plastičnim folijam.

O pravilnem vedenju osveščajte tudi svoje bližnje, sodelavce in prijatelje.

ZA NAVDIH SI OGLEJTE IN PRENESITE TUDI OBSTOJEČA GRADIVA.