25. sep 2023

O dimnikarskih storitvah pred začetkom kurilne sezone – novinarska konferenca

Nova kurilna sezona, ki vpliva na kakovost zraka, je pred nami. Kakšno je onesnaženje v zraku, ki ga dihamo, in kako ga zmanjšati, so 25. 9. 2023 predstavile pristojne institucije.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) skupaj z Agencijo Republike Slovenije za okolje (ARSO), Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Eko skladom, Zbornico komunalnega gospodarstva, Zvezo potrošnikov Slovenije in Gozdarskim inštitutom Slovenije pred pričetkom kurilne sezone ozavešča širšo javnost z nasveti o pravilnem kurjenju, o izbiri in nakupu lesne biomase, pomembnosti vzdrževanja kurilnih naprav ter o subvencijah, ki so na voljo za zamenjavo starih kurilnih naprav.

Več vsebin z novinarske konference najdete na povezavi tukaj, več informacij o kurjenju v malih kurilnih napravah in vplivu na kakovost zraka najdete na www.mojzrak.si.

Glavni vir izpustov škodljivih snovi so male kurilne naprave. Njihova zamenjava je učinkovit ukrep, ki znatno prispeva k izboljšanju kakovosti zraka, kar je tudi cilj podnebnih ukrepov. Direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijan Zupanc je na novinarski konferenci izpostavil, da so boljši življenjski pogoji in čisto okolje odgovornost nas vseh. »Vsak uporabnik kurilne naprave lahko prispeva k čistejšemu okolju s pravilnim ravnanjem in vzdrževanjem le-te. Poleg brezhibne kurilne naprave, ki je redno pregledana in očiščena, je izjemnega pomena tudi uporaba ustreznega goriva. Pri pečeh na trda goriva uporabljamo samo in zgolj suha drva. Da je kurjenje peči varno in učinkovito, uporabnikom pomagajo dimnikarske službe, ki s čiščenjem in pregledi kurilnih naprav ter svetovanjem preprečijo marsikateri požar ali zastrupitev s ogljikovim monoksidom.«

Ilustracija: gov.si

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


24. Nov 2023

Dodaten rok za oddajo ocene škode za tiste oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah, ki še niso oddali ocene škode – 1. december 2023

PREBERITE VEČ

22. Nov 2023

Okrogla miza: Predstavitev projekta Mesto dreves

PREBERITE VEČ

20. Nov 2023

ZEOS z novo akcijo ob začetku Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

PREBERITE VEČ