17. feb 2022

Postavljen kotiček za oddajo še delujočih aparatov na ZC Duplek

KOTIČEK ZA ODDAJO ŠE DELUJOČIH APARATOV NA ZC DUPLEK

Na Zbirnem centru Duplek je postavljen nov kotiček za vse, ki bi želeli oddati svoje še delujoče aparate v ponovno uporabo. Kotiček je označen z rumeno tablo in tako nezgrešljiv. V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije. 

Ob predaji kotičkov s strani družbe ZEOS, d.o.o. v uporabo na ZC Duplek je direktor podjetja Čisto mesto Ptuj Kristijan Lovrenčič poudaril: »Ljudje iz leta v leto ustvarjamo več odpadkov, podobno je tudi pri električni in elektronski opremi. Ta je v zadnjem času postala cenovno bolj dostopna, hkrati tudi hiter tehnološki razvoj in novosti situirajo menjavo tovrstne opreme pred koncem njene življenjske dobe. Taka oprema je še delujoča in ne sme biti odpadek, zato so kotički za ponovno uporabo prava pot k globalnemu cilju »zero waste« oz. »nič odpadkov«. Pomembno je zavedanje, da kar je za nekoga odpadek, je lahko za drugega še uporabno.«

Na fotografiji: Mitja Horvat (župan Občine Duplek), Kristijan Lovrenčič (direktor, Čisto mesto Ptuj, d.o.o.) in Emil Šehić (direktor ZEOS, d.o.o.) ob uradni predaji kotička za ponovno uporabo v ZC Duplek

Župan Občine Duplek Mitja Horvat pa je ob predaji povedal: »Tako kot v ostalih občinah se tudi v občini Duplek zavedamo, da mora reševanje okoljskih problemov temeljiti na sporazumnem reševanju in sodelovanju vseh zainteresiranih dejavnikov (občina, različne javnosti, industrija, kmetijstvo idr.). Glede na naše izkušnje se zavedamo, kako je za kakovost življenja prebivalcev pomembna kakovost okolja. Zato nas posebej veseli, da tudi naša občina postaja del ozaveščanja gospodinjstev o pomembnosti spreminjanja potrošniških navad ravnanja z odvečnimi rabljenimi aparati. Verjamemo, da bo kotiček za ponovno uporabo v polnem obsegu zaživel tudi v naši občini.«

Na fotografiji: Mitja Horvat (župan Občine Duplek) in Emil Šehić (direktor ZEOS, d.o.o.) ob uradni predaji kotička za ponovno uporabo v ZC Duplek

Kar 1-2 % takšnih naprav, ki še delujejo, se v povprečju vsako leto najde med zbranimi e-odpadki in te po nepotrebnem končajo v predelavi materiala. Tako skrajšamo njihovo življenjsko dobo, s tem pa prispevamo k večji porabi in onesnaževanju naravnih virov, še posebej pri proizvodnji novih, ki nadomestijo stare. V družbi ZEOS verjamejo, da je najbolj trajnostni aparat vedno tisti, ki ga že imamo, zato je smiselno, da ga poskušamo uporabljati čim dlje. 

»S postavitvijo kotička za ponovno uporabo bomo naredili korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo tudi v vaši občini. Pravilno ločevanje e-odpadkov je seveda zelo pomembno, poskrbeti pa moramo tudi, da bi bilo teh odpadkov čim manj. Če odslužene in še delujoče aparate predajamo v ponovno uporabo, jim podaljšujemo življenjsko dobo in posledično ustvarjamo manj e-odpadkov.« je povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.
Kotički se postavljajo v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno pod sloganom #Še sem uporaben! na zbirne centre lokalnih izvajalcev služb ravnanja z odpadki v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. s projektnima partnerjema Zbornico komunalnega gospodarstva pri GZS in podjetjem TSD, d.o.o.. Projekt je sofinanciran s strani Ministrstva za okolje in prostor RS ter Evropske komisije.

Predstavitveni VIDEO: Kotiček za ponovno uporabo skozi oči dveh zakoncev

Vabljeni vsi občanke in občani, da obiščete Zbirni center Duplek, oddate v rumeni kotiček kakšen svoj še delujoči aparat, ki ga več ne potrebujete in tako poskrbite, da bo dobil novega lastnika. Vsem zbranim aparatom namreč projektni partner TSD d.o.o. skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveri funkcionalnost in električno varnost ter jih vrne na trg po primerni ceni ali pa jih podari. Prodajno mrežo bodo organizatorji v letu 2022 razširili z vključevanjem lokalnih centrov ponovne uporabe ter spletno platformo krožnega gospodarstva. Na njej bodo potrošnike ozaveščali o možnostih koriščenja krožnih storitev in blaga s področja e-opreme ter o okoljskih učinkih krožnega ravnanja.

O projektu Life Spodbujamo e-krožno

Projekt Spodbujamo e-krožno je usmerjen v ozaveščanje ter spreminjanje navad potrošnikov in ostalih deležnikov za podaljševanje življenjske dobe aparatov. S projektnimi orodji kot so potujoča popravljalnica, spletna platforma in kotički ponovne uporabe ter organizacijo dogodkov za splošno in strokovno javnost promovira krožne poslovne modele, popravila aparatov, souporabo ter ponovno uporabo aparatov.
Dodatne informacije: Urša Dolinšek / T: 01 235 52 55 / E: urska.dolinsek@zeos.si / W: krozno.zeos.si

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


20. Maj 2024

Svetovni dan čebel obeležili tudi v komunalnih podjetjih

Danes, 20. 5., obeležujemo svetovni dan čebel - dan, ki je posvečen vsem opraševalcem in opozarja na vlogo opraševalcev v prehranski verigi in njihov pomen za biotsko raznolikost.

PREBERITE VEČ

20. Maj 2024

Marjetica Koper: Učni čebelnjak

V soboto, 18. 5. 2024 so med 08. in 12. uro pri učnem čebelnjaku Marjetice Koper na Mestni vrtnariji Koper obeležili Svetovni dan čebel in čebelarstva.

PREBERITE VEČ

17. Maj 2024

JP VOKA SNAGA: 134 let javnega vodovoda v Ljubljani

17. maja 1890, je voda prvič pritekla do pip uporabnikov 606 hiš v Ljubljani. To pomeni, da so v JP VOKA SNAGA obeležili 134 let javnega vodovoda v Ljubljani.

PREBERITE VEČ