9. Jun 2023

Pričenja se že četrta akcija “Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj”

ZEOS že od marca 2023 vsak mesec organizira akcijo “Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj!”, ki je namenjena spodbujanju servisiranja kot enega izmed temeljnih elementov krožnega gospodarstva. Junijska akcija bo potekala med 9. in 23. junijem 2023 in v njej sodeluje kar 7 serviserjev na 14 lokacijah po Sloveniji v krajih Ljubljana, Maribor, Koper, Velenje, Radovljica, Vrhnika in Medvode. Vse potrošnike v Sloveniji pozivamo, da svoj pokvarjen električni aparat prinesejo k lokalnemu sodelujočemu serviserju, ki bo aparat pregledal oz. opravil diagnostiko in na željo stranke aparat tudi popravil

Ta mesec sodeluje 7 serviserjev na 14 lokacijah po Sloveniji

Evropska komisija je pred kratkim sprejela nov predlog o skupnih pravilih za spodbujanje popravila blaga, po katerem naj bi bil tudi po izteku zakonske garancije potrošnikom na voljo nov sklop pravic in orodij, da bi popravilo zanje postalo enostavna in dostopna možnost. A ker gre le za predlog, se med tem nekatere države v EU, tudi Slovenija, trudijo z različnimi iniciativami in ukrepi na tem področju.

V Sloveniji že od meseca marca letos vsak mesec poteka akcija Podaljšaj lajf svojemu aparatu – servisiraj!”, ki je namenjena spodbujanju servisiranja kot enega izmed temeljnih elementov krožnega gospodarstva. V sklopu akcije se spodbuja servisiranje pri različnih serviserjih električne in elektronske opreme v Sloveniji. Akcijo izvaja družba ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovega Life projekta Spodbujamo e-krožno.

Vse potrošnike v Sloveniji pozivajo, da svoj pokvarjen električni aparat prinesejo k lokalnemu sodelujočemu serviserju, ki bo aparat pregledal oz. opravil diagnostiko in na željo stranke aparat tudi popravil. Vsi potrošniki, ki v času trajanja akcije električni aparat prinesejo v pregled in/ali popravilo, lahko sodelujejo v nagradni igri za bon za pregled in popravilo v vrednosti 2x 50 eur pri istem serviserju.

Sodelujoči serviserji v junijski akciji

Junijska akcija bo potekala med 9. in 23. junijem 2023 in v njej sodeluje kar 7 serviserjev na 14 lokacijah po Sloveniji v krajih Ljubljana, Maribor, Koper, Velenje, Radovljica, Vrhnika in Medvode:

Servis telefonov, prenosnikov in televizorjev:

KRON IT, d.o.o.

Servis velikih in malih gospodinjskih aparatov:

SOLID TRUST, j.d.o.o. PE SERVIS JURCO, Brnčičeva 5, 1231 Ljubljana – Črnuče

Servis telefonov, tablic in električnih skirojev:

MOBYSTYLE – Ibis trade d.o.o.


Servis računalnikov (namiznih, prenosnih, tabličnih), tiskalnikov in monitorjev:

MOLEK.SI d.o.o., Vrtnarija 3, 1360 Vrhnika

Servis telefonov, prenosnih računalnikov, električnih skirojev in dronov:

MOBISTEKLA – EM Servis storitve d.o.o.

Servis audio-video naprav:

NTT, d.o.o., Štrbenkova cesta 4, 3320 Velenje

Servis telefonov, tablic in računalnikov:

VUMA TECHMatej Vučanović s.p.

V mesecu marcu so v akciji sodelovali le trije serviserji in pri vseh treh je v času trajanja akcije v žrebanju sodelovalo 144 posameznikov, ki so na pregled ali popravilo prinesli svoj aparat. V aprilski akciji je ponovno sodelovalo enako število serviserjev in pri vseh treh se je v času trajanja akcije izvedlo skupaj že 329 diagnostik, popravil in nasvetov. Pri vseh štirih serviserjih pa se je v času trajanja akcije v maju izvedlo skupaj 456 diagnostik, popravil in nasvetov. Število sodelujočih torej raste, kar je vsekakor spodbuden podatek.

Facebook skupina za hitre nasvete

Spodbujanje servisiranja električnih aparatov poteka tudi v obliki Facebook skupine KAM S TASTARIM?, ki ima že preko 1.300 aktivnih članov, ki si izmenjujejo mnenja ter delijo nasvete in usmeritve za servisiranje oz. podaljševanje življenjske dobe električnih aparatov. Sodelujoči serviserji v akciji so v skupini tudi aktivni in vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč. Tako so na primer v mesecu maju uspešno rešili situacijo gospoda Stanka iz Trbovelj, ki je iskal rezervni del za svoj vakumirni stroj v okvari, saj je bilo potrebno zamenjati le notranje zobnike. Izkazalo se je, da se jih da uspešno natisniti s pomočjo 3D tiskalnika, kar so tudi storili in strojček sedaj ponovno deluje.

Nekaj zanimivih podatkov iz različnih raziskav preteklih let

V družbi so v sklopu omenjena projekta v preteklih letih izvedli nekaj raziskav na področju servisiranja v Sloveniji, saj jih je zanimalo, kakšen odnos imajo slovenska gospodinjstva do popravila njihovih aparatov.

V telefonski raziskavi leta 2021, ki so jo izvedli na vzorcu 1007 posameznikov, so ugotovili, da se je 34,3% anketirancev v zadnjem letu odločilo za popravilo svojega aparata, kar je bilo takoj na drugem mestu za oddajo e-odpadkov na pravilno reciklirno mesto. Nakup rabljenega aparata, izposoja aparatov ali njegova souporaba pa so bili na vrsti šele za tem. Tisti, ki so se odločili za popravilo svojega aparata, so bili kar 73% iz vasi, zaselka ali manjšega kraja.

V spletni raziskavi iz leta 2021, v kateri je prav tako sodelovalo nekaj več kot 1000 anketirancev, pa so ugotovili, da je ugodna cena popravila prvi in zelo izstopajoči razlog, zaradi katerega se posameznik odloči za popravilo. Sprejemljiva višina stroška popravila pa je bila pri skoraj polovici anketirancev med 11 in 20% od vrednosti nove enake naprave.

V terenski raziskavi leta 2023 v dveh različnih poslovalnicah serviserjev iz Ljubljane, v kateri je sodelovalo 122 strank, pa so ugotovili, da je na diagnostiko k serviserju prineslo aparat, ki je bil izven garancije, kar 37% strank.

***

Izvajalci akcije zainteresirane lepo vabijo tudi k obisku njihovega spletnega portala www.zeos.si, kjer lahko poiščejo lokacijo svojega najbližjega serviserja aparatov, zemljevid pa organizatorji še sproti dopolnjujejo, tako da bodo veseli vseh podatkov o lokalnih serviserjih, ki jih še ni na zemljevidu.

Več informacij: Urša Dolinšek, urska.dolinsek@zeos.si, 01 235 52 55

Avtor: Zeos, d.o.o.

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


25. Sep 2023

Rekordna udeležba na 12. konferenci komunalnega gospodarstva

V znanem okolju Kongresnega centra Olimia je minuli konec tedna potekala 12. konferenca komunalnega gospodarstva z osrednjo temo Komunala v…

PREBERITE VEČ

25. Sep 2023

O dimnikarskih storitvah pred začetkom kurilne sezone – novinarska konferenca

Nova kurilna sezona, ki vpliva na kakovost zraka je pred nami. Kakšno je onesnaženje v zraku, ki ga dihamo in…

PREBERITE VEČ

15. Sep 2023

Javni poziv Ekosklada za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte

Eko sklad je objavil javni poziv za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte, in…

PREBERITE VEČ