2. feb 2022

Zaključil se je Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2021

Zaključil se je letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je potekal od 20. do 28. novembra 2021 po vsej Evropi. Evropski teden zmanjševanja odpadkov se je letos osredotočal na pomen krožnih skupnosti za uspešno obvladovanje družbenih izzivov, ki jih prinaša ravnanje z odpadki.

Letošnji Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je pokazal, da se vse več Slovencev zaveda nujnosti trajnostnega ravnanja z viri in zmanjševanja količine odpadkov. Kljub epidemiji je bilo v času Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov med 20. in 28. novembrom po vsej Sloveniji izpeljanih kar 64 ozaveščevalnih akcij. Že trinajsta izvedba ETZO je tokrat zaradi epidemije v veliki meri potekala preko spleta in družbenih omrežij, glavni namen kampanje pa je bil opozoriti na to, kaj lahko vsak od nas stori vsak dan, da bo nastalih odpadkov manj.

Epidemija je še bolj razgalila ogromne količine odpadkov, ki vsak dan nastajajo po evropskih domovih. V povprečnem evropskem gospodinjstvu danes nastane kar dvakrat več odpadkov kot pred 50 leti. Podatki iz leta 2018 kažejo, da povprečen Evropejec proizvede 5 ton odpadkov na leto. Zato je nujno, da ukrepamo vsi. Vsi mi – posamezniki, soseske, vasi, mesta, občine, podjetja, šole in vrtci, kmetje in kmetije – predstavljamo majhne skupnost, ki lahko s svojim vedenjem in ravnanjem po načelih krožnega gospodarstva poskrbimo, da bo odpadkov manj.

Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije: »V Sloveniji je v letu epidemije nastalo za 9 odstotkov manj odpadkov kot leto prej. Smo pa lahko v tem istem letu, ko smo po večini ostajali doma, dobro videli, da se prav doma vsak dan kopičijo ostanki hrane, embalaža, tudi tista od nakupov preko spleta, elektronski odpadki, oblačila, ki jih več ne potrebujemo, in drugi rabljeni predmeti. Zato v teh zimskih mesecih, ko bomo vsi ponovno več doma, pozivam ljudi k razmisleku, kako lahko spremenijo svoje vsakdanje ravnanje, da bo odpadkov čim manj. Naj bodo pri tem kreativni, uporabljene izdelke predelajo in ponovno uporabijo, ustvarijo okraske iz predmetov, ki jih že imajo doma, in pripravijo nove jedi iz prazničnih ostankov hrane. Daleč najboljši odpadek je namreč tisti, ki sploh ne nastane.«

Novinarska konferenca ob pričetku Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

 

Nekatere letošnje aktivnosti v sklopu ETZO so zaradi razmer potekale preko spleta ter na družbenih omrežjih. Gre za nov pristop, ki se je izkazal kot zelo uspešen in ima zagotovo svoje mesto tudi v prihodnosti. Med 64 prijavljenimi akcijami je bilo največ vzgojno izobraževalnih ustanov, vrtcev in šol, komunalnih podjetjih, zasebnih podjetij, sodelovale pa so tudi druge organizacije in institucije.

Edin Behrić, Komunalno podjetje Vrhnika: »V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov smo skupaj s podjetjem WIND DESIGN SAILS iz odpadnih jader ter odpadkov, ki nastanejo v procesu izdelave jader, sešili trajnostne izdelke za vsakdanjo uporabo, kot so peresnice, nahrbtniki, nakupovalne vrečke. Veseli me, da smo z malo ustvarjalnosti in domiselnosti ponudili zeleno in trajnostno alternativo rabljenim stvarem, ki bi sicer končale kot odpadek.«

Slovenija si že dolgo prizadeva za trajnostno ravnanje z odpadki. Ministrstvo za okolje in prostor se je odločilo z novelo Zakona o varstvu okolja (ZVO-2) na novo sistemsko urediti problem ravnanja in kopičenja odpadkov. ZVO-2, ki ga je že sprejela vlada in je tik pred parlamentarnim postopkom, bo bolje reševal težavo kopičenja odpadkov, pravila ravnanja z odpadki bolje prilagodil okoljskim in podnebnim ciljem ter uvedel bolj trajnostno ravnanje z viri. ZVO-2 veliko pozornosti posveča prehodu odpadka v ponovni proizvod in krožnemu gospodarstvu. Zakon uvaja tudi sistem »proizvajalčeve razširjene odgovornosti« (PRO), kar pomeni, da bodo proizvajalci organizacijsko in finančno odgovorni za celoten življenjski cikel svojih proizvodov, embalaže in vsega, kar je povezano s temi proizvodi. Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak pri tem poudarja, da bo ta sistem spodbudil proizvajalce, da bodo optimalno embalirali svoje izdelke.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je vodilna evropska ozaveščevalna akcija, katere cilj je zmanjševanje količin odpadkov. Združuje udeležence iz različnih okolij – šol, javnih uprav, podjetij, nevladnih organizacij. Na skupni evropski ravni je bilo letos prijavljenih kar 12.400 ozaveščevalnih akcij v 30 evropskih državah. V Sloveniji je koordinator projekta Zbornica komunalnega gospodarstva s sodelovanjem Ministrstva za okolje in prostor kot vodilno državno institucijo, ki spodbuja trajnostno rabo virov in krožno gospodarstvo.

Več informacij o letošnji in preteklih izvedbah Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je na voljo na: etzo.gzs.si

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


24. Nov 2023

Dodaten rok za oddajo ocene škode za tiste oškodovance iz gospodarstva po avgustovih poplavah, ki še niso oddali ocene škode – 1. december 2023

PREBERITE VEČ

22. Nov 2023

Okrogla miza: Predstavitev projekta Mesto dreves

PREBERITE VEČ

20. Nov 2023

ZEOS z novo akcijo ob začetku Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov

PREBERITE VEČ