5. Jul 2023

Znani nagrajeni projekti Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2022

Podelitev nagrad projekta Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2022 (ETZO) je potekala 1. junija v Dublinu in razkrila imena najbolj izjemnih akcij ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov, izvedenih novembra 2022.

Hugh Coughlan, regionalni koordinator pri mestnem svetu Dublina, Luca Menesini, član Evropskega odbora regij, in Françoise Bonnet, generalna sekretarka pri ACR+, so odprli slovesnost in pozdravili 70 udeležencev, prisotnih v dvorani, in skoraj 50 udeležencev, ki so spremljali slovesnost ob praznovanju Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2022 na spletu.

Maria López Modesto, uradnica za komunikacije pri MedWaves, je udeležence predstavila Evro-sredozemskim tednom za zmanjševanje odpadkov (EMWWR) in predstavila zmagovalne akcije 1. izdaje EMWWR.

Sledila je predstavitev finalistov in razkritje zmagovalcev za leto 2022. Na koncu dogodka so predstavili še nov tematski poudarek nove akcije ETZO 2023, ki bo tudi letos tematsko obarvana. Poudarek bo na embalaži.

»V čast mi je zapreti Hotspot krožnega gospodarstva v Dublinu s predstavitvijo in deljenjem najboljših krožnih pobud iz različnih sektorjev naše družbe, zlasti na temo tekstila,« je povedala Hugh Coughlan, Mestnega sveta Dublina.

Nagrajenih je bilo šest zmagovalcev, po eden v vsaki od naslednjih kategorij: uprava in organizacija publikacij, podjetje/panoga, združenje/nevladna organizacija, izobraževalna ustanova, državljani, ter posebna evropska nagrada za akcijo, ki je prikazala sodelovanje med evropskimi državami in regijami: Katalonija, Balearski otoki in Francija.

»Ukrepati moramo pri izvoru, da se izognemo nastajanju odpadkov, in to ne velja le za tekstil, ampak za vse materiale. Prekomerno nastajanje odpadkov je pravi slon v sobi,« je izjavil Luca Menesini, Evropski odbor regij.

Že tretje leto zapored je sekretariat ETZO podelil nagrado za dodatno akcijo, za katero so glasovali tisti, ki so se slovesnosti udeležili osebno in prek spleta. Najboljša akcija za občinstvo ETZO bo kot posebno nagrado prejela drevo, posajeno na območju, ki se sooča z nevarnim pojavom dezertifikacije, poimenovano po zmagovalni akciji.

»Priča smo rojstvu krožnega gospodarstva, kjer nič ni odpadek in se vse ponovno uporabi, zmanjša in reciklira. Gre za resnično izjemen premik v našem razmišljanju in našem pristopu k trajnostnemu življenju. Med akcijo ETZO 2022 smo bili priča izjemnim primerom ustvarjalnosti, inovativnosti in predanosti zmanjševanju odpadkov z vseh koncev Evrope,« je komentiral Franc Bogovič, Evropski parlament.

Zmagovalci nagrad EWWR 2022 (na naslovni fotografiji prispevka so nagrade)

Od 16 finalistov, ki jih je aprila 2023 vnaprej izbrala žirija ETZO, je bilo med slovesnostjo nagrajenih šest akcij. To so:

Kategorija javne uprave in organizacije
Borza kostumov – Privoščite svojemu kostumu drugo priložnost!
;

Izvedba Bergischer Abfallwirtschaftsverband v Lindlarju. Akcija za drugo življenje pustnih kostumov. Klub Zero Waste je skupaj z lokalnimi karnevalskimi združenji ustanovil »Bergische Kostümbörse« – borzo kostumov. Organizirali so zbiranje kostumov, v katerem so udeleženci podarili nekaj, kar je predobro, da bi zavrgli. Nekateri drugi so našli odličen nov kostum – in vse s pozitivnim (stranskim) učinkom: ohranjanje virov.

Kategorija podjetja/panoga
RE-THEATER;

Izvedba Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, v Kecskemétu. Ta akcija je spodbudila ponovno uporabo obstoječih scenografij in kostumov pri pripravi novih gledaliških predstav, saj nove noše še vedno proizvajajo tekstilne odpadke. Da bi rešila to težavo, je ena od njihovih krojačic reciklirala ostanke materiala iz njihovega skladišča kostumov, da bi ustvarila edinstvene gledališke relikvije za oboževalce, kot so nahrbtniki in ekološke torbe.

Kategorija izobraževalne ustanove
Akustične plošče iz recikliranega materiala, ki jih izvaja Britanska mednarodna šola St. George v Leioi.

V tej akciji so učenci zbirali stare brisače in ostanke materiala za zapolnitev in prekrivanje akustičnih plošč v menzi. Dijaki so z analizo ugotovili, kateri del šole je najbolj problematičen, in ugotovili, da je menza tisti prostor, ki povzroča največ hrupa. Ko je bilo območje delovanja določeno, so raziskali možne materiale za večkratno uporabo za zvočno izolacijo. Ugotovljeno je bilo, da ima tekstil visoko zmožnost zmanjšanja hrupa, vključno z brisačami.

Kategorija združenja/nevladne organizacije
Festival Fashion Forever;

Izvedba Keep Northern Ireland Beautiful (KNIB). V tej akciji je KNIB začel Fashion Forever Festival, da bi spodbudil ljudi, da se znova zaljubijo v oblačila in tekstil, ki jih že imajo, ter se naučijo novih veščin, da bodo oblačila trajala dlje. Festival je vključeval različne dejavnosti: delavnico za otroke – izdelava torb iz rabljenega jeansa; podcast o vplivu mode na okolje in prednostih rabljenih oblačil; delavnico in navodila za učenje uporabe šivalnega stroja s preoblikovanjem stare majice v blazino; itd.

Kategorija državljani
Repair Café Talheim;

Izvedba okrožni urad Heilbronn, oddelek za ravnanje z odpadki v sodelovanju z državljani in Lebens Werkstatt Talheim, v Talheimu. Repair-Caféji so prostovoljna srečanja, na katerih lahko udeleženci sami ali skupaj z drugimi popravljajo pokvarjene stvari. Repair Cafè iz Talheima se je osredotočil na tekstil. Poseben vidik tega Repair Caféja je sodelovanje z Lebens Werkstatt Talheim, ki je delavnica, kjer lahko invalidi najdejo zaposlitev v regiji.

Kategorija posebne evropske nagrade
Eurotextil Circular;

Izvedba evroregija Pireneji Sredozemlje v Španiji in Franciji. Cilj projekta Eurotextil Circular je bil analizirati in iskati nove linije dela v sektorju ponovne uporabe in recikliranja tekstila. V obdobju izvajanja projekta je bila izvedena tržna študija o recikliranju tekstilnih vlaken, tržna študija o ponovni uporabi tekstila, analiza pomena sektorja recikliranja/ponovne uporabe pri ustvarjanju delovnih mest za ranljive skupine in vloga družbenih subjektov pri tekstilnih ostankih.

Z 48 % glasov občinstva je zmagovalec letošnje dodatne kategorije: Mar de Peces, izvajalec CP Gaspar Melchor de Jovellanos, v Gijonu.

Sporočilo za javnost na povezavi tukaj.

DELI

Facebook Twitter Copy
NOVICE


25. Sep 2023

Rekordna udeležba na 12. konferenci komunalnega gospodarstva

V znanem okolju Kongresnega centra Olimia je minuli konec tedna potekala 12. konferenca komunalnega gospodarstva z osrednjo temo Komunala v…

PREBERITE VEČ

25. Sep 2023

O dimnikarskih storitvah pred začetkom kurilne sezone – novinarska konferenca

Nova kurilna sezona, ki vpliva na kakovost zraka je pred nami. Kakšno je onesnaženje v zraku, ki ga dihamo in…

PREBERITE VEČ

15. Sep 2023

Javni poziv Ekosklada za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte

Eko sklad je objavil javni poziv za naložbe v učinkovito rabo energije in obnovljive vire energije za poslovne subjekte, in…

PREBERITE VEČ